.::.Tooth Fairy.::.

Wednesday, 7 March 2012

Perlukah Kesetiaan Itu??

kesetiaan..perkataan yang terlalu banyak makna dalam pelbagai konteks..
pada setia diri individu itu sendiri perkataan SETIA ini berbeza-beza..
ada setengah setia pada AGAMA..
ada segelintir setiada pada KELUARGA
ada lagi yang setia pada CINTA.
ada jugak setia pada sesuatu oraganisasi atau kelompok..

mari kita kupas satu persatu apa yang dikatakan dengan kesetiaan..

1. SETIA PADA AGAMA..

seperti yang kita sume maklum yang setiap individu ada kepercayaan masing-masing.. sebagai umat islam sendiri kita seharusnya setia pada agama kita..

2. SETIA PADA KELUARGA

setiap keluarga ada keunikan, keistimewaan, kelebihan, kekurangan dan masalah..tidak kira apa pun yang terjadi..kita mesti percaya pada keluarga kita dahulu sebelum orang lain..ini kerana mereka laa yang kita kenal dahulu sejak kita dilahirkan..nak2 mak dan ayah kita...tapi setia uh kene laa pada tempat..kalau nampak benda uh mang tak patut jangan la terlalu percaya yerk..

3. SETIA PADA NEGARA

perlulah ada semangat kenegaraan dan kecintaan pada negara...negara yang aman dilahirkan dari sebuah masyarakat atau rakyat yang setia..jangan cuba-cuba jadi pembelot pulak...sebab tu laa kesetiaan itu penting..

4. SETIA PADA PASANGAN KEKASIH / SUAMI ISTERI..

haa...benda ni adalah yang paling susah dan jarang kita nak jumpe..selalu yer mesti ada yang tak setia..baik laki atau perempuan..setia pada pasangan ini perlu ada dalam pehubungan jika mahukan kehidupan dimasa hadapan tidak mengalami masalah yang serius..

5.SETIA PADA ORAGANISASI ATAU KELOMPOK..

mana-mana syarikat mesti mahukan pekerja yang setia...pekerja yang setia ini selalu yer akan menjadi orang keperyaan dalam sesebuah komuniti..jadi tak salah kalau kita setia pada sesebuah komuniti untuk mendapatkan pelunag yang lebih cerah dimasa akan datang..betul tak??

setia atau tidak semuanya bergantung pada individu itu sendiri macam mana nak mencorak kehidupan masing-masing..sebelum berbuat sesuatu perkara perlu laa kira baik dan buruknya sesuatu keputusan yang diambil...

sekian
wasalam

sekadar gambar hiasan

No comments:

Post a Comment